maanantai 30. heinäkuuta 2012

Mandel & nötbakelser

Tein näitä mantelipähkinä-leivonnaisia äidin  perjantaisiin yllätysjuhliin.
 Löysin ohjeen Anna Bergströmin kirjasta: Annas kakbok.
 En ollut aikaisemmin niitä leiponut,
mutta olivat oikein herkullisia juhlavieraiden mielestä!
 Käytin mieheni isoäidin vanhoja kakkumuotteja,
mutta voi niitä varmaankin myös leipoa tavallisiin pieniin paperivuokiin.




n. 20-22 leivonnaista:

100 g hasselpähkinöitä
100 g manteleita (kuorittuja)

Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
150 g huoneenlämpöistä voita

Päällinen:
1 dl sokeria
50 g voita
1 rkl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
+ pähkinät ja mantelit

Aloita paahtamalla pähkinät ja mantelit uunissa;
 lämmitä uuni 200 asteiseksi.
 Levitä ensin mantelit uuninpellille ja paahda uunissa n. 7-8 minuuttia. Anna niiden jäähytä sillä aikaa kun paahdat hasselpähkinöitä n. 5 minuuttia.
Paahtamisen jälkeen voit hieroa kevyesti ruskeaa kuorta pois pähkinöistä.
 Huom! sekä mantelit että pähkinät palavat helposti!!

Sekoita nopeasti taikinan aineet keskenään, mieluiten monitoimikoneessa. Vuoraa muotit taikinalla. Esipaista ilman täytettä n. 10 minuuttia,
175 asteessa. Tee päällinen paiston aikana.

Sekoita sokeri, voi, maito ja vehnäjauhot kattilassa, hauduta kunnes sokeri ja voi sulavat, muttä älä anna seoksen kiehua!!
Lisää pähkinät ja mantelit seokseen.

Laita lusikalla täytettä esipaistettuihin vuokiin, paista vielä uunissa n. 12-15 minuuttia.




Yleensä etsin ohjeita leivonnaisiin Leila Lindholmin kirjoista,
 mutta on niitä hyviä ja helppoja ohjeita muillakin ;)


Tuli vihdoinkin käyttöä näille vanhoille kakkumuoteille jotka pari vuotta sitten pelastin kun Eliaksen morfarin taloa tyhjennettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti