sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Helppo näkkäri

Kaikkien jouluherkuttelujen jälkeen on vyötärölle kertynyt (liian) monta ylimääräistä senttiä... Silti vaan tekee mieli leipoa jotakin hyvää! 

Tämä näkkärin ohje on muunnelma/yhdistelmä resepteistä
 jotka löysin eri blogeista,sitä voi edelleen muuttaa 
vähän sen mukaan mitä tarvikkeita kaapista löytyy.

Annos on melko suuri, puoletkin riittää jos aika on tiukalla.
 Minulla meni n. 3 kolme tuntia tämän annoksen leivontaan.



Taikinaan tarvitset:

* 50 g hiivaa
* 5 dl kädenlämpöistä maitoa (vesikin varmasti käy)
* 2 tl suolaa
* 6 dl ruisjauhoja
* 6 dl grahamjauhoja
* reilusti (graham)jauhoja leivontaan

Liuota hiiva maitoon, lisää suola ja jauhot. 
Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja jaa se kuuteen osaan.
Pyöräytä palloiksi ja anna kohota n. 20 minuuttia.


Kauli taikinapallot ohuiksi levyiksi. 
Kannattaa kaulia suoraan leivinpaperin päälle. 
Käytä reilusti jauhoja kaulitessa!


Suihkauta hiukan vettä suihkepullolla taikinalevyn päälle ja ripottele pinnalle esim. suolaa, seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä, rosmariinia tai kuminaa.
Itse tein tällä kertaa neljä erilaista makuvaihtoehtoa, 
oma suosikkini on seesaminsiemenet.
Pyöräytä pari kertaa kaulimella jotta mausteet tarttuisivat paremmin taikinaan.
Käytin lopussa näkkileipäkaulinta, 
mutta haarukkallakin voi taikinaan tehdä reikiä.

Jaa taikina esim. pizzaleikkurilla haluamasi kokoisiksi tai muotoisiksi. 


Paista uunissa 250° C, n. 8 minuuttia.
Käännä leivät paistamisen puolivälissä.
Anna jäähtyä.
Säilytä tiiviissä purkissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti