Lapsuuden jouluvalmisteluiden yksi mukavimpia muistoja on
piparkakkujen leipominen...
Muistoissani leivoimme aina
jauhoiset essut päällä ja tonttulakit päässä.
Piparit leivottiin äidin kotitekoisesta taikinasta,
josta todennäköisesti iso osa hävisi suihimme jo
ennen kuin taikina ehdittiin edes kaulita ;)
Tänä vuonna päätin minäkin kokeilla tehdä piparitaikinan itse.
Olen aina jotenkin kuvitellut että se on hankalaa ja
aikaa vievää ja sen vuoksi ostanut valmista taikinaa.
Taikinaan tarvitset:
* 200 g huonennlämpöistä margariinia
* 2,5 dl sokeria
* 1,5 dl siirappia
* 2 kananmunaa
* 1 litra vehnäjauhoja
* 4 tl leivinjauhetta
* 2 tl kanelia
* 2 tl jauhettua inkivääriä
* 2 tl jauhettua neilikkaa
* 2 tl jauhettua pomeranssia
Paloittele margariini isoon kulhoon.
Kaada joukkoon sokeri.
Kuumenna siirappi kattilassa kiehuvaksi ja lisää se sokerin ja voin joukkoon,
sekoita tasaiseksi.
Lisää joukkoon kananmunat.
Yhdistä jauhot ja mausteet, kaada pienissä erissä taikinaa.
Sekoita taikinaa aluksi puulastalla ja lopuksi käsin.
Muotoile taikina litteäksi möykyksi, kääri muovikelmuun ja laita jääkaappiin kovettumaan seuraavaan päivään.
Taikina valmistui nopeasti ja helposti!
Olen kardemumman vannoutunut ystävä joten lisäsin ohjeen mausteiden lisäksi
2 tl jauhettua kardemummaa taikinaan.
Nyt vain odottelemaan huomista päivää jolloin päästään leipomaan...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti